Σελίδες

Μια Φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου· ένα πύρινο πουλί, πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει: "Δεν μπορώ να σταθώ, δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει!" Δέντρο φωτιά γίνεται ολομεμιάς το Σύμπαντο. Ανάμεσα από τους καπνούς κι από τις φλόγες, αναπαμένος στην κορυφή της πυρκαγιάς, κρατώ αμόλευτο, δροσερό, γαλήνιο, τον καρπό της φωτιάς, το Φως...

~ΑΣΚΗΤΙΚΗ Ν. Καζαντζάκης~

Τα Παράθυρα... Κ. Καβάφης

Σ’ αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ μέρες βαρυές, επάνω κάτω τριγυρνώ για  νάβρω τα παράθυρα.— Όταν ανοίξει ένα παράθυρο θάναι π...

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ακροβατώ στο όνειρο

Ακροβατώ στο όνειρο-ακροβάτης-ποίημα
«…Ακροβατείς στο όνειρο, ισορροπείς στον εφιάλτη. Έναν εφιάλτη που μερικές φορές δείχνει τα δόντια του και σου χαμογελά, ένα όνειρο που κάποιες φορές είναι θλιμμένο.

Έξω στη μεγάλη πόλη, όλες οι μοναξιές είναι ενωμένες σε ένα σώμα τώρα και η μεγάλη πόλη που έμοιαζε αδιαπέραστη, απροσπέλαστη για σένα αρχίζει να αναπνέει, έχει αποκτήσει τη δική της ζωή κι αυτή.

Μια ζωή όμως που τρέφεται από τις ανθρώπινες ζωές. Κάθε μοναξιά είναι και μια σιγουριά για σένα, άλλος ένας συμβιβασμός. Διαπίστωσες ωστόσο ότι το ανελέητο σφυροκόπημα εκεί έξω μπορεί να είναι πιο οδυνηρό από το συμβιβασμό, από την απάθεια.

Μένεις απαθής. Προσπαθείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι. Για να μην τρελαθείς, για να μην ουρλιάξεις, εκεί, τέσσερις τα ξημερώματα που ο ύπνος δε σε πιάνει και τα νεύρα σου έχουν γίνει σμπαράλια. Καλύτερα μέσα, σπίτι, πιο όμορφα, πιο σίγουρα. Είσαι μέρος του συστήματος και συ τώρα. Είναι μάταιο να αντιστέκεσαι.

Τρως ένα κομμάτι πίτσα από την αγαπημένη σου, δύο κομμάτια σοκολάτα για επιδόρπιο, βλέπεις ένα ματς και η ώρα περνάει, η ζωή περνάει, νιώθεις μόνος και ένα τίποτα μες στο χάος που σε περιβάλλει, αλλά οι ισορροπίες διατηρούνται. Προς το παρόν...»


Βαγγέλης Γεωργάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: